7 Ιουλίου 2010

«Αξιζαν τον κόπο οι θυσίες»

Οι αριστούχοι ετοιμάζονται για βουτιές στις παραλίες
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010


Το συστηματικό διάβασμα και ο προγραμματισμός ήταν τα μεγάλα όπλα για τους 17άρηδες αριστούχους. Η επόμενη κίνηση είναι η συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, που για αρκετούς θα γίνει με βάση την επαγγελματική
αποκατάσταση της εκάστοτε σχολής. Στο μεταξύ μέχρι να αποκτήσουν και επίσημα την ιδιότητα του φοιτητή, το μόνο που τους νοιάζει είναι οι βουτιές στις παραλίες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
19.603 μόρια
«Πάντα ήθελα την Παιδιατρική»
ΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ Σχολή Αθηνών είχε βάλει στο μάτι η νεαρή Κατερίνα και όπως όλα δείχνουν θα το πετύχει. Αν και γνώριζε ότι είχε γράψει καλά, όταν είδε τη βαθμολογία της στους πίνακες του σχολείου, δεν το πίστευε. «Τώρα θα ακολουθήσω αυτό που πάντα ήθελα: την Παιδιατρική». Στο Μηχανογραφικό σκέφτεται να βάλει μόνο τη σχολή της Αθήνας, κι αυτό γιατί από τη μια αισθάνεται σίγουρη πως ακόμη κι αν ανέβουν οι βάσεις την πιάνει, από την άλλη δεν θα ήθελε να επιβαρύνει οικονομικά την οικογένειά της.

ΣΟΦΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΟΥ
19.772 μόρια
«Μελετούσα μεθοδικά»
Την εισαγωγή της στην Ιατρική Σχολή περιμένει η Σοφία, απόφοιτη μαθήτρια θετικής κατεύθυνσης στο Πειραματικό Λύκειο Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» εξηγεί ότι ετοιμάζει τις βαλίτσες της για τις καλοκαιρινές διακοπές έχοντας περάσει μια κοπιαστική σχολική χρονιά. «Διάβασα αρκετά, ενώ παρακολούθησα μαθήματα στο φροντιστήριο. Ηταν μια δύσκολη και απαιτητική χρονιά, μελετούσα μεθοδικά και με συγκεκριμένους στόχους, χωρίς να ξενυχτάω ή να κάνω ακρότητες. Εξόδους με φίλους έκανα, αλλά με μέτρο».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΤΡΟΛΕΚΑΣ
19.761 μόρια
«Η ιατρική είναι λειτούργημα»
Ο Αλέξανδρος, απόφοιτος μαθητής ιδιωτικού σχολείου της Λάρισας, κατάφερε να πετύχει τον στόχο του και με το παραπάνω. Συγκέντρωσε 19.761 μόρια, μία από τις υψηλότερες βαθμολογίες στον νομό. Υπογραμμίζει ότι θέλει να δηλώσει Ιατρική Αθηνών «όχι μόνο για την επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και γιατί η ιατρική είναι λειτούργημα, το οποίο σε ολοκληρώνει ως άνθρωπο».

ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΣΤΟΓΛΟΥ
19.617 μόρια
«Ηταν μια κουραστική χρονιά»
Στη Μύκονο, όπου απολαμβάνει τις διακοπές της ύστερα από ένα δύσκολο χειμώνα, πληροφορήθηκε τα αποτελέσματα η Μαρία, απόφοιτη μαθήτρια θετικής κατεύθυνσης των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, που συγκέντρωσε 19.617 μόρια στις φετινές εξετάσεις. «Θα δηλώσω ως πρώτη επιλογή την Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης, η οποία ήταν το όνειρό μου. Ηταν μια κουραστική χρονιά, όμως κρίνοντας από το αποτέλεσμα ά ξιζαν τον κόπο οι θυσίες». ΝΙΚΟΣ ΣΠΥΡΛΙΔΑΚΗΣ
19.290 μόρια
«Είναι μια σίγουρη δουλειά»
Στην επαγγελματική αποκατάσταση θα δώσει προτεραιότητα ο Νίκος, σπουδάζοντας φαρμακοποιός, αφού το φαρμακείο των γονιών του είναι μια σίγουρη δουλειά. Το διάβασμα που έκανε ήταν συστηματικό και το Σάββατο ήταν η μέρα ξεκούρασης. Δεν άφησε στην άκρη ούτε το αγαπημένο του χόμπι, το μπάσκετ. «Οταν σταμάτησα τις προπονήσεις στην ομάδα μπάσκετ του Αιγάλεω τον Φεβρουάριο, έπαιζα με τους φίλους μου όταν έκανα διάλειμμα από το διάβασμα». ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΧΑΡΙΣΗΣ
19.366 μόρια
«Διάβαζα όπως κάθε χρόνο»
Δεν στερήθηκε τις βόλτες με τους φίλους ή την κοπέλα του, ούτε αρνήθηκε όταν η παρέα τού ζητούσε να παίξουν μπάλα. Ο 17χρονος Δημήτρης ωστόσο δεν παράτησε ποτέ το διάβασμα. Αλλωστε, δεν θα μπορούσε να το κάνει, αφού η επιλογή του να ακολουθήσει το σίγουρο επάγγελμα του πατέρα του- φαρμακοποιόςχρειαζόταν υψηλή βαθμολογία. «Διάβαζα όπως κάθε χρόνο με σύστημα, περίπου τέσσερις ώρες καθημερινά. Είχα όμως δίπλα μου και ανθρώπους που με στήριζαν όλη αυτή την περίοδο, την οικογένειά μου, αλλά και τους καθηγητές μου».


Ενας στους τρεις έγραψε κάτω από τη βάση
, ΕΡΕΥΝΑ Του , Χρήστου Κάτσικα , xkatsikas@xkatsikas.gr

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ των βαθμολογιών των φετινών υποψηφίων ανέδειξε, ανάμεσα σε άλλα, και ορισμένες πλευρές που μένουν στο περιθώριο των δημόσιων συζητήσεων. Φέτος υπήρξαν περίπου 94.000 γραπτά (δηλαδή 1 στα 6 γραπτά των Πανελλαδικών Εξετάσεων) που βαθμολογήθηκαν 0-5, δηλαδή μιλάμε ουσιαστικά για 94.000 λευκές κόλλες.

Επίσης άλλα περίπου 116.000 γραπτά (δηλαδή περισσότερο από 1 στα 5) βαθμολογήθηκαν κάτω από το 10. Με άλλα λόγια, ένας στους τρεις υποψήφιους έγραψε κάτω από τη βάση και από αυτούς περίπου οι μισοί έδωσαν σχεδόν λευκή κόλλα! Από την άλλη, περίπου 88.000 γραπτά βαθμολογήθηκαν με άριστα (18-20).

Αγεφύρωτο χάσμα
Μιλάμε για αγεφύρωτο χάσμα. Χάσμα στις βαθμολογίες (10.000 αριστούχοι από τη μια και 210.000 υποψήφιοι κάτω από τη βάση από την άλλη), στους υποψήφιους και στις βάσεις (από 4.500

μέχρι 19.500), χάσμα στις προσδοκίες! Αλογα κούρσας και ουραγοί! Παράδοξο και πρωτότυπο; Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια αυτή η κατάσταση παγιώνεται. Τι συμβαίνει; Σαν να αντανακλά η κοινωνία πάνω στην κίνηση των βάσεων. Μια κοινωνία όπου οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Και στη μέση σμπαραλιασμένα τα μεσαία στρώματα.

Από την άλλη, φαίνεται καθαρά ότι έχει συντελεστεί αθέατα αλλά σταθερά μια σημαντική αλλαγή στους υποψήφιους. Δίπλα στα «άλογα κούρσας» με τα 18άρια και τα 19άρια που τινάζουν τις βάσεις στον αέρα διαμορφώνονται οι ουραγοί, μια μεγάλη ομάδα (ίσως η μεγαλύτερη μετά τη μεταπολίτευση) παιδιών, κυρίως από τα λαϊκά στρώματα (γόνοι αγροτών, εργατών, μικροϋπαλλήλων κ.λπ.) τα οποία έχουν γυρίσει την πλάτη στη σχολική εκπαίδευση ως απάντηση στο γεγονός πως η τελευταία δεν έχει πλέον να τους προσφέρει αυτό που απλόχερα, στο πεδίο των επαγγελματικών προοπτικών, προσέφερε στο παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου