27 Σεπτεμβρίου 2010

Φοιτητικες εστιες... μολυνσης

Στο ξεκίνημα της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και μετά την «εκκαθάριση» των αιωνίων φοιτητών-ενοίκων, το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης παραμένει υπαρκτό

Φοιτητικές εστίες... μόλυνσης

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010
Αποστολή με Email
Εκτύπωση Μεσαίο μέγεθος γραμματοσειράς Μεγάλο μέγεθος γραμματοσειράς
«Εχω μείνει και στο ξενοδοχείο και στις παλαιές εστίες του ΕΜΠ.Στο ξενοδοχείο δεν είχαμε βασικά πράγματα, όπως πλυντήριο, ενώ υπήρχε μόλις ένα ψυγείο σε όλο το κτίριο.Το νερό στις βρύσες ήταν κίτρινο, πλενόμασταν και βγάζαμε σπυράκια. Δεν υπήρχε ούτε χώρος για να βάλουμε μπουγάδα, κρεμούσαμε τα ρούχα από το μεταλλικό ράφι στο οποίο στηριζόταν η τηλεόραση» . Η διήγηση της φοιτήτριας Διονυσίας Μητροπούλου είναι χαρακτηριστική, όσο και ενδεικτική της κατάστασης σε ορισμένες από τις φοιτητικές εστίες της Αθήνας.

Επιχείρηση... έξωση
Στο εξωτερικό αποτελούν διαφήμιση για κάθε πανεπιστήμιο. Με ενοίκιο ή χωρίς, οι εστίες μοιάζουν με καλά ξενοδοχεία, έστω και με περιορισμένων διαστάσεων δωμάτια, καθώς απευθύνονται σε φοιτητές. Στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αθήνα, οι φοιτητικές εστίες θυμίζουν στην πλειονότητά τους «ναυάγια» και λόγω της κατάστασης των κτιρίων και εξαιτίας των γενικότερων υποδομών και παροχών προς τους φοιτητές. Την ίδια στιγμή παρατηρούνται έντονα φαινόμενα εκμετάλλευσης της φοιτητικής στέγης: «Αιώνιοι» ή οικονομικά άνετοι φοιτητές υπενοικιάζουν τα δωμάτια που δικαιούνται σε συναδέλφους τους, ενώ στους διαδρόμους των κτιρίων ακούγεται ολοένα περισσότερο η λέξη «μέσον», το οποίο απαιτείται για την εξασφάλιση στέγης.

Στις 10 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την εξασφάλιση ενός δωματίου και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επιχείρησε εφέτος να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Κενά δωμάτια που δίνονταν σε «ημετέρους», δωμάτια που υπενοικιάζονταν ή δωμάτια που κρατούνταν από τους αποκαλούμενους «αιώνιους» φοιτητές δίνονται αυτή τη χρονιά σε όσους τα έχουν ανάγκη. Σύμφωνα με την υπουργό κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, 2.500

δωμάτια σε 17 εστίες τίθενται εφέτος στη διάθεση των φοιτητών, με αυστηρά- κατά τις εξαγγελίες- εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Παράλληλα, για το μέλλον εξαγγέλθηκε σχέδιο σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία νέων, σύγχρονων εστιών.

Βρώμικοι τοίχοι - μπάνια
Προς το παρόν βέβαια, τα προβλήματα στέγης παραμένουν. «Επειτα από δική μας πίεση έβαλαν μόλις έναν υπολογιστή με Ιnternet στην είσοδο» συνεχίζει η κυρία Μητροπούλου. «Στην Εστία του ΕΜΠ η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη. Οι τοίχοι ήταν σε τόσο άθλια κατάσταση που φαινόταν ακόμη και το τούβλο. Τουαλέτες και μπάνια ήταν κοινόχρηστα και βρώμικα. Θέρμανση κεντρική δεν υπήρχε. Για να βάλεις πλυντήριο έπρεπε να πληρώνεις 1,5 ευρώ κάθε φορά». Το αποτέλεσμα ήταν η... ελεύθερη αγορά. «Αναγκάστηκα να σφίξω, όσο δεν πάει άλλο, τα οικονομικά μου και να μείνω σε σπίτι με ενοίκιο,ζώντας τουλάχιστον ανθρώπινα. Το δωμάτιό μου δεν δήλωσα ότι το παραδίδω, αλλά το έδωσα απευθείας σε μια κοπέλα που το είχε ανάγκη - δωρεάν φυσικά». Η Διονυσία τονίζει το «δωρεάν», διότι άλλοι φοιτητές δεν διακατέχονται από τα ίδια φιλάνθρωπα αισθήματα. Το φαινόμενο της υπενοικίασης δωματίων σε εστίες από φοιτητές που έχοντας δικαίωμα ή μέσον, εξασφαλίζουν στέγη, είναι δυστυχώς υπαρκτό.

Ψυγεία σε διαδρόμους
Χτισμένη τη δεκαετία του 1960, η Β΄ Εστία Πανεπιστημιούπολης (ΦΕΠΑ) δεν κρύβει τα χρόνια της. Θεωρητικά είναι φυλασσόμενη, αν και στην είσοδο ουδείς εμποδίζει όποιον επιχειρεί να μπει. Ανεβαίνοντας τους ορόφους οι φουσκωμένοι από την υγρασία τοίχοι, τα παρατημένα στους διαδρόμους στρώματα, οι σπασμένες λάμπες και οι κοινόχρηστες τουαλέτες δίχως καπάκι συγκεντρώνουν το βλέμμα του περαστικού. Τα δωμάτια μετά βίας χωρούν ένα κρεβάτι και ένα γραφείο, ενώ υπάρχει και ένα πολύ μικρό ντους. Η κυρία Μερόπη Μάρη, από πολύτεκνη οικογένεια της Κρήτης, διαμένει στην εν λόγω εστία. «Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η εστία δεν έχει ανακαινιστεί για χρόνια» λέει στο «Βήμα». Σημειώνει δε, ότι το καλοκαίρι η ζέστη δεν αντέχεται και «πολλές φορές δεν διαβάζουμε λόγω...καύσωνα» . Εξω σχεδόν από κάθε πόρτα υπάρχουν αντικείμενα των ενοίκων που δεν χωρούν στα δωμάτια και «αποθηκεύονται» στον διάδρομο. Ψυγείο, πλυντήριο, τηλεόραση και άλλα, είναι είδη κοινόχρηστα και... δυσεύρετα, εκτός κι αν ο φοιτητής διαθέτει δικά του.

Ενοικοι-τουρίστες
Και αν στο εξωτερικό οι εστίες θυμίζουν ξενοδοχεία, στην Ελλάδα έχουμε... ξενοδοχεία που χρησιμοποιούνται ως εστίες. Οχι πάντοτε με καλά αποτελέσματα. Η Εστία του Παντείου Πανεπιστημίου έχει πάψει να λειτουργεί από το 1999 μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της Πάρνηθας, καθώς κρίθηκε ακατάλληλη. Μόλις το 2004 χαρακτηρίστηκε ολυμπιακό ακίνητο και παραχωρήθηκε σε ιδιώτη, ο οποίος όμως ποτέ δεν την ανακαίνισε. Το Πάντειο σύναψε συμφωνία με ξενοδοχείο το οποίο φιλοξενεί φοιτητές έχοντας τον ρόλο της εστίας. Παροχές πρώτης ανάγκης κρίνονται ανεπαρκείς: Μόλις πριν από δύο χρόνια και έπειτα από δυναμική απαίτηση των φοιτητών, τοποθετήθηκε ένα ψυγείο ανά όροφο και ένα πλυντήριο για ολόκληρο το κτίριο.

Σίτιση δεν παρέχεται, παρ΄ ότι υπάρχει διαμορφωμένος όροφοςεστιατόριο και οι φοιτητές γευματίζουν στη λέσχη που βρίσκεται στο κτίριο της παλαιάς εστίας. Φοιτητές, όπως η κυρία Διονυσία Μητροπούλου, καταγγέλλουν ότι το νερό δεν είναι κατάλληλο αφού συχνά αντιμετωπίζουν δερματικά προβλήματα. Προβλέπεται να στεγάζονται 102 φοιτητές, ανέκαθεν όμως βγαίνουν... λιγότεροι στην καταμέτρηση. Σύμφωνα με καταγγελίες, η διεύθυνση του ξενοδοχείου προτιμά να αφήνει κενά αρκετά δωμάτια για να φιλοξενεί τουρίστες, ενώ παρατηρείται και το φαινόμενο φοιτητές να μετακινούνται από τα δωμάτιά τους σε άλλα για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Επιπλέον, βάσει της σύμβασης με το Πάντειο, δύο μήνες το καλοκαίρι, από τη λήξη της εξεταστικής του εαρινού εξαμήνου ως και την έναρξη της επαναληπτικής τον Σεπτέμβριο, το ξενοδοχείο παύει να λειτουργεί ως εστία και δέχεται μόνο τουρίστες. Η διεύθυνση του ξενοδοχείου δεν θέλησε να απαντήσει στις αιτιάσεις αυτές, σημειώνοντας σε επικοινωνία της με «Το Βήμα» ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα». ΕΞΤΡΑ ΧΡΗΜΑ
Υπάρχουν και οι πονηροί.Φοιτητές εξασφαλίζουν ένα δωμάτιο σε κάποια εστία και στη συνέχεια,έχοντας ήδη δική τους στέγη στην πόλη,το δίνουν σε κάποιον άλλον εισπράττοντας ενοίκιο.Αυτό γίνεται επειδή είτε θέλουν απλώς να εξοικονομήσουν επιπλέον χρήματα μένοντας σε κάποιον γνωστό ή συγγενή,είτε το δωμάτιο βρίσκεται σε παραμελημένη εστία και με τα χρήματα που εισπράττουν ενοικιάζουν οι ίδιοι ένα διαμέρισμα ζώντας σε πιο ανθρώπινες συνθήκες.

«Φυλακή» στου Ζωγράφου - «Κολέγιο» στην Πατησίων
Μόνο με φυλακή και μάλιστα εγκαταλελειμμένη θα μπορούσε να συγκριθεί η παλαιά Φοιτητική Εστία του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου στην Πολυτεχνειούπολη. Κτίριο εννέα ορόφων, συνολικά με 650 δωμάτια, πολύ κρύο τον χειμώνα και αφόρητα ζεστό το καλοκαίρι. Πεσμένοι σοβάδες, σπασμένες τουαλέτες και τζάμια, σκοτεινοί διάδρομοι είναι το σύνηθες σκηνικό. Μία τουαλέτα αντιστοιχεί σε επτά άτομα. Στα δωμάτια, εμβαδού 10-12 τ.μ., οι φοιτητές πρέπει να «βολέψουν» ένα κρεβάτι, ένα τραπέζι και μία ντουλάπα. Το συγκεκριμένο κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 και από τότε δεν έχει γίνει καμία εργασία επισκευής ή ανακαίνισης. Οι ένοικοί του προέρχονται από τη Φιλοσοφική Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και ελάχιστοι από το ΕΜΠ. Αντιθέτως με τα προσδοκώμενα, στον αριθμό 279-281 της οδού Πατησίων τα πράγματα είναι αρκετά καλύτερα. Εκεί φιλοξενούνται φοιτητές από το Οικονομικό, το Γεωπονικό και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, καθώς και από τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Πέρυσι το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας και ο Δήμος Αθηναίων προχώρησαν σε αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου. Σήμερα όποιος την επισκέπτεται, αντικρίζει έναν εξωτερικό χώρο καθαρό, γεμάτο δένδρα και με ειδικές θέσεις στάθμευσης για μηχανάκια και ποδήλατα φοιτητών.

Ο κ. Παναγιώτης Τάρταρης, φοιτητής στη Διοίκηση Επιχειρήσεων ΤΕΙ Αθήνας, βρέθηκε από το Ναύπλιο στα Πατήσια και στη Φοιτητική Εστία Αθηνών. Είναι γενικός γραμματέας του συλλόγου της εστίας και τονίζει ότι «ο χώρος διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, καθώς και εμείς οι φοιτητές δεν φτάνουμε σε ακρότητες». Σημειώνει βέβαια, ότι τα συνολικά 266 δωμάτια «είναι μικρά. Τα διπλά χρησιμοποιούνται μόνο για φιλοξενία γονέων ή φοιτητών που έρχονται με προγράμματα Εrasmus».

Στην Εστία της Πατησίων προσφέρεται, ευτυχώς, θέρμανση και ζεστό νερό. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας υδραυλικός και ένα καινούργιο συνεργείο καθαρισμού. Το φαγητό είναι πολύ καλό και έχουμε τη δυνατότητα να επιλέγουμε δύο πιάτα της αρεσκείας μας σε κάθε γεύμα» σημειώνει ο κ. Τάρταρης. Καλή είναι η κατάσταση και στο εσωτερικό. Δίπλα από το θυρωρείο και σε μια ευρύχωρη αίθουσα οι φοιτητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν 15 κοινόχρηστους υπολογιστές. Για τα «ανήσυχα πνεύματα» υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων αλλά και αναγνωστήριο στον όγδοο όροφο. Αυτό που κάνει όμως τη Φοιτητική Εστία Αθηνών να ξεχωρίζει είναι οι κάδοι ανακύκλωσης, ακόμη και για μπαταρίες.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
Ιταλία: Το τοπικό γραφείο ΕDΙSU βοηθά τους φοιτητές στη διαμονή τους.Η εξασφάλιση στέγης στις εστίες είναι δύσκολη και οι φοιτητές διαμένουν σε διαμερίσματα ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Γαλλία: Στη φοιτητική εστία το κόστος διαμονής κυμαίνεται από 110 ως 260 ευρώ μηνιαίως. Ενα πλήρες γεύμα στη λέσχη κοστίζει 2,5 ευρώ.

Αγγλία: Το συμβόλαιο με την εστία είναι είτε 9μηνο είτε 12μηνο,ανάλογα με το πτυχίο και το αν η εστία μένει ανοικτή και το καλοκαίρι.Το 9μηνο ενοίκιο κοστίζει περίπου 4.100 ευρώ και συμπεριλαμβάνει ρεύμα,νερό,θέρμανση και καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους.Υπάρχουν πλυντήρια και στεγνωτήρια σε κεντρικά σημεία της εστίας, αλλά η χρήση τους απαιτεί 2,35 ευρώ ανά πλύση.Το δωμάτιο είναι ήδη επιπλωμένο με κρεβάτι,γραφείο,ράφια και ντουλάπα,ενώ διατίθενται σεντόνια και κουβέρτες.

Ξεπερασμένες υποδομές
«Τα μεγαλύτερα προβλήματα» σύμφωνα με τον κ. Φίλιππο Λέντζα, πρόεδρο του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας που διαχειρίζεται 25 εστίες σε όλη την Ελλάδα, με 8.000 φοιτητέςενοίκους, «εντοπίζονται στη Β΄ Εστία της Πανεπιστημιούπολης και σε εκείνη του ΕΜΠ που βρίσκεται στου Ζωγράφου, για τις οποίες όμως το ΕΙΝ έχει στην ευθύνη του μόνο τη συντήρηση και την καθαριότητα». Ο κ. Λέντζας παραδέχεται πάντως ότι «το κτίριο ανήκει στο ΕΜΠ και, κακά τα ψέματα, οι υποδομές του είναι ξεπερασμένες».

Τονίζει την εφετινή προσπάθεια για απομάκρυνση των φοιτητών που δεν δικαιούνταν πλέον, αλλά είχαν κρατήσει δωμάτιααναφέροντας χαρακτηριστικά περίπτωση «αιώνιου» φοιτητή που διέμενε επί 18 ολόκληρα χρόνια-, ενώ τονίζει με ειλικρίνεια ότι «απαιτούνται πολλά βήματα ακόμη. Σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσουμε στη δημιουργία νέων σύγχρονων εστιών, που θα εισαγάγουν μια τελείως διαφορετική διάσταση της φοιτητικής στέγασης. Στις εστίες θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται δωρεάν όσοι έχουν το δικαίωμα βάσει του κανονισμού, αλλά θα μπορούν να διαμένουν και άλλοι φοιτητές καταβάλλοντας το προβλεπόμενο αντίτιμο». Παραδέχεται, πάντως, ότι «είναι πασιφανές πως υπάρχει πρόβλημα στέγασης. Πολύ μικρό είναι το ποσοστό που στεγάζεται σε σχέση με τους φοιτητές που υπάρχουν. Απαιτούνται πολλά βήματα ακόμη» .

«Λίγα είναι τα καλά κτίρια» παραδέχεται και ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου κ. Σίμος Σιμόπουλος. Καμαρώνει για τα καινούργια κτίρια της Φοιτητικής Εστίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που φιλοξενούν φοιτητές του Πολυτεχνείου, τονίζει ότι τα δωμάτια βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση ενώ διαθέτουν και κλιματισμό, αλλά τονίζει ότι « τα κτίρια είναι εξαιρετικά αλλά είναι λίγα. Μακάρι να δημιουργηθούν και άλλα ».


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=356787&dt=26/09/2010#ixzz10jVvtGcq

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου