10 Δεκεμβρίου 2011

Επιστήμη γένους θηλυκού

Ο ουρανός και τα αστέρια είναι για τους περισσότερους ένα ρομαντικό θέαμα. Για άλλους ήταν το παιδικό όνειρο: να μπορέσουν να ταξιδέψουν στο Διάστημα. Για εκείνη, όμως, ο μαγικός κόσμος του έναστρου ουρανού είναι το πεδίο της έρευνάς της. Με σπουδές στη Φυσική και την Αστρονομία στις ΗΠΑ και διδακτορικό στην Αστρονομία από το Χάρβαρντ, η δρ Αλκηστις Μπονάνου μετράει επαγγελματικά... τα άστρα. Μάλιστα, από το 2009 εργάζεται ως ερευνήτρια δ' στο Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Ξεκίνησα να γοητεύομαι από το Σύμπαν σε μικρή ηλικία, 6-7 ετών, αργότερα πήρα ένα μικρό τηλεσκόπιο και παρατηρούσα το φεγγάρι», λέει στα «ΝΕΑ» η νεαρή επιστήμονας. Η έρευνά της εστιάζει στην κατανόηση της εξέλιξης των αστέρων μεγάλης μάζας και στην ακριβή μέτρηση των αποστάσεων κοντινών γαλαξιών. «Παρατηρώ την εξέλιξη των μεγάλων αστέρων, με μάζα ακόμη και 150 φορές τη μάζα του Ηλιου». Μάλιστα, η ίδια κατέχει κι ένα ρεκόρ: κατά τη διάρκεια του διδακτορικού της κατάφερε να κάνει την πιο ακριβή μέτρηση απόστασης για αστέρια 82 και 83 φορές τη μάζα του Ηλιου!
Η δρ Μπονάνου είναι μία από τις τρεις ελληνίδες ερευνήτριες οι οποίες βραβεύθηκαν χθες σε ειδική εκδήλωση για τα Ελληνικά Βραβεία L'OREAL - UNESCO. Από το 2006, χρονιά όπου ξεκίνησε στη χώρα μας ο θεσμός, η Επιτροπή Κρίσης, στην οποία μετέχουν έξι διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίου, με πρόεδρο τον ομότιμο καθηγητή Βιομηχανικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκο Χατζηχρηστίδη, βράβευσε συνολικά 17 ελληνίδες επιστήμονες.

Με... τετραπλό ρόλο. Είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάλυσης Διεργασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, το ερευνητικό της έργο έχει να κάνει με την ανάπτυξη λειτουργικών τροφίμων που σχετίζονται με την υγεία του καταναλωτή, είναι σύζυγος και μητέρα ενός 5χρονου κοριτσιού.
Για τη δρα Μαγδαληνή Κροκίδα το να πετύχει μια ισορροπία ανάμεσα στους τέσσερις αυτούς ρόλους δεν είναι εύκολο. «Τα χαρακτηριστικά ενός καλού ερευνητή; Θα πρέπει να είναι ανήσυχο πνεύμα, να είναι επίμονος και να μην απογοητεύεται με την πρώτη δυσκολία. Αυτά τα χρόνια της ακαδημαϊκής και ερευνητικής μου πορείας κέρδισα όχι μόνο πνευματική ανέλιξη και ηθική ικανοποίηση, αλλά κι έναν σύμμαχο που δεν είναι άλλος από τη γνώση», εξηγεί.

Με οδηγό την παράδοση. Τα τελευταία οκτώ χρόνια μελετά φυτά και ζώα, ψάχνοντας να βρει αν κάποιες από τις ιδιότητές τους έχουν ενδεχόμενη φαρμακευτική εφαρμογή. Η δρ Φωτεινή Λάμαρη είναι χημικός, επίκουρη καθηγήτρια στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. «Πρόκειται για έναν ερευνητικό τομέα που έχει την παράδοση ως οδηγό, καθώς από την αρχαιότητα έως σήμερα ομάδες ανθρώπων για να αντιμετωπίσουν διάφορες ασθένειες ανέτρεχαν στο πλούσιο οικοσύστημα της Ελλάδας. Εστιάζουμε σε νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως είναι η Αλτσχάιμερ».
Η ίδια έχει ασχοληθεί αρκετά με τον κρόκο Κοζάνης και τις νευροπροστατευτικές του ιδιότητες. «Δεν σταματάμε την έρευνα σε αυτό, αφού μελετάμε κι άλλα ενδημικά είδη κρόκου, καθώς και το τσάι του βουνού», λέει η δρ Λάμαρη, μητέρα δύο κοριτσιών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου