9 Ιουλίου 2012

ΟΛΑ ΣΟΥ ΤΑ 'ΜΑΘΑ, ΜΑ ΞΕΧΑΣΑ ΜΙΑ ΛΕΞΗ


Συγγραφέας

Ένα εξαιρετικό και διαφορετικό μυθιστόρημα που στηρίζεται στις ιστορίες δύο ανθρώπων, του Νίκου, πανεπιστημιακού καθηγητή και της Άννας, φοιτήτριας, στο τμήμα που διδάσκει ο Νίκος. Η Άννα  τον πρώτο χρόνο περνά τα μαθήματα του πανεπιστημίου με μέτριους βαθμούς. Το δεύτερο έτος αρχίζει να έχει εσωτερικές αγωνίες και αναζητήσεις και τότε ο καθηγητής Νίκος Αλεξίου θα σταθεί πλάι στην προσπάθεια της νεαρής φοιτήτριας να βρει τον επαγγελματικό και ακαδημαικό προσανατολισμό της και να ανακαλύψει τον εαυτό της.
  Μια ιδιαίτερη και δυνατή σχέση αναπτύσσεται ανάμεσα στην Άννα και το Νίκο με συναισθήματα, φιλικά, ερωτικά, συναδελφικά.Ο Νίκος λειτουργεί ως μέντορας και δρομοδείκτης έχοντας  κύρος ως επιστήμονας, οδηγεί και καθοδηγεί  την  ΄Αννα κρατώντας πάντα αποστάσεις ασφαλείας.
Ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία μέσα από την αναγνωστική εμπειρία να εμβαθύνει σε βασικές έννοιες του μάνατζμεντ και της διοίκησης να κατανοήσει έννοιες που αφορούν στην τέχνη, στη διαφήμιση, στον πολιτισμό, στον εθελοντισμό, καθώς και την ψυχολογία. Επιπλέον, προβάλλεται μέσα από την αφήγηση και τη ζωή των ηρώων η νεοελληνική πραγματικότητα προ οικονομικής κρίσης με την υπερκατανάλωση ως ύψιστη αξία και τρόπο ζωής, ο  πανεπιστημιακός  χώρος με τα δεινά που τον βαραίνουν, το έλλειμμα ηθικών αξιών, η κατάθλιψη που καιροφυλακτεί και η καταστροφή του περιβάλλοντος ως μέσο πλουτισμού.
 Για αναλυτική παρουσίαση και κριτικές μπορείτε να δείτε εδώ

Κεντρικό θέμα είναι η ύπαρξη στόχων και ονείρων ατομικών και συλλογικών και η συστηματική προσπάθεια για την υλοποίησή τους.
Γενικά, θα πρέπει να αναφερθεί ότι   το παρόν βιβλίο θεωρείται περισσότερο ως διδακτικό  δοκίμιο και ως εγχειρίδιο αυτογνωσίας παρά ως μυθιστόρημα. Ο συγγραφέας παραδίδει μαθήματα αυτογνωσίας,  ενώ επαναλαμβάνεται σε κάποια σημεία και δεν διεισδύει στους ήρωες με αποτέλεσμα  η πλοκή είναι κάπως χαλαρή και η δράση περιορισμένη.
Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα Ιδιαίτερα πετυχημένο μυθιστόρημα στο οποίο ο συγγραφέας  πετυχαίνει το διδακτικό στόχο του περνώντας μηνύματα στον αναγνώστη και ασκώντας γόνιμο προβληματισμό και βοηθώντας τον να κατακτήσει την αυτογνωσία που είναι τόσο απαραίτητη για την  ατομική  αυτοπραγμάτωση.  



2 σχόλια:

  1. το βιβλιο ειναι θαυμασιο !!! ειλικρινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρχικά πρέπει να πω ότι εδώ και δύο χρόνια που διαβάζω το blog σας έχω εκπλαγεί πολύ ευχάριστα!!Είμαι φιλόλογος και μόλις έχω αρχίσει να παραδίδω μαθήματα σε μαθητές λυκείου και έχω προς το παρόν πολύ άγχος.To θέμα είναι το εξής:να παρουσιαστούν τα αίτια αλαζονικών συμπεριφορών ομάδων,ατόμων και κρατών λόγω της δύναμης που έχουν καθώς και οι τεχνικές οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε διεθνές και κοινωνικό επίπεδο
    Με συγχωρείτε που το έγραψα σε λάθος θέμα
    Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    Ιφιγένεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή