28 Σεπτεμβρίου 2013

Σημαντική η βαθμολογία στις τρεις τάξεις του Λυκείου για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

Καθοριστική η επίδοση στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο πέρα από τις αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα φέρνει και ένα «νέο σύστημα εισαγωγής» στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. 

Πολλοί είναι οι μαθητές της α΄ τάξης του λυκείου που ακόμα δε γνωρίζουν ότι από εδώ και πέρα οι βαθμολογικές τους επιδόσεις σε κάθε τάξη θα προσμετρούνται για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ειδικά οι μαθητές που στοχεύουν σε σχολές που παραδοσιακά διατηρούν υψηλές βάσεις εισαγωγής όπως Ιατρική, Νομική, Ψυχολογία, Οδοντιατρική κ.α. οφείλουν από το τρέχον έτος να στοχεύουν σε υψηλές βαθμολογικές επιδόσεις για να αυξήσουν τις πιθανότητες εισαγωγής. 

Πλέον εκτός τους βαθμούς των 4 πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων θα προσμετράται και ο βαθμός προαγωγής των 3 τάξεων του λυκείου γνωστός ως Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης (ΒΠΑ) που θα αποτελεί στην ουσία τον 5ο βαθμό. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζουν γονείς και μαθητές τη βαρύτητα κάθε τάξης στη διαμόρφωση του ΒΠΑ και γι αυτό το λόγο δίνονται παραδείγματα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βαθμολογία κάθε τάξης έχει το δικό της συντελεστή που είναι 0,4 στην Α΄, 0,7 στη Β΄ και 0,9 στη Γ΄. Με βάση λοιπόν τους συντελεστές η βαρύτητα κάθε τάξης στη διαμόρφωση του ΒΠΑ είναι 20% για την Α΄ τάξη, 35% για τη Β΄ τάξη και 45% για τη Γ΄ τάξη, αν ο μαθητής έχει τους ίδιους βαθμούς και στις 3 τάξεις. 

Βέβαια αν ένας μαθητής τα πάει πολύ καλά στην Α΄ τάξη και χειρότερα στη Β΄ και στη Γ΄ όπου και αυξάνεται και η δυσκολία των μαθημάτων το ποσοστό συνεισφοράς μεταβάλλεται όπως φαίνεται στον πίνακα 2. 

πηγή: http://www.newsbeast.gr/greece/ekpaideusi/arthro/582798/simadiki-i-vathmologia-stis-treis-taxeis-tou-lukeiou-gia-tin-eisagogi-se-aei-kai-tei/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου