29 Δεκεμβρίου 2015

Συμμετοχή του ΓΕΛ Μοιρών στο Erasmus plus KA1 για δεύτερη χρονιά

Το ΓΕΛ Μοιρών επιλέχτηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το ΙΚΥ στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus K1 σκοπό την επιμόρφωση του διδακτικού προσωπικού του για το σχολικό έτος 2015-2016. Ειδικότερα η αίτηση συμμετοχής συγκέντρωσε υψηλή βαθμολογία 93,4/100 ανάμεσα στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ειδικότερα κατέλαβε την 35η θέση σε 95 υποβληθέντα σχέδια όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια/λύκεια). 

Τίτλος Σχεδίου: Επιμόρφωση  εκπαιδευτικών σε καινοτόμες διδακτικές μεθοδολογίες και στις ΤΠΕ
Υλοποίηση προγράμματος: σχολικό έτος 2015-2016
Το πρόγραμμα υλοποιείται κατά το σχολικό έτος 2015-16 με υπεύθυνη εκπαιδευτικό τη Βέρα Δακανάλη(ΠΕ02).
Το παρόν σχέδιο επιμόρφωσης στοχεύει στη συμμετοχή ομάδας οκτώ εκπαιδευτικών σε σεμινάρια πάνω στον ψηφιακό εγγραμματισμό και τη βελτίωση των εκπαιδευτικών μεθόδων. Ειδικότερα, πρόκειται για τέσσερις ατομικές κινητικότητες εκπαιδευτικών  στο σεμινάριο "Ιmproving Teaching and Communication Skills in the Classroom" ("Βελτιώνοντας τις Διδακτικές και Επικοινωνιακές Δεξιότητες στην τάξη") στη Μαδρίτη της Ισπανίας και και τέσσερις ατομικές κινητικότητες στο σεμινάριο "DigitalClasroom: Using ICT in Education" ("Ψηφιακή τάξη : Xρησιμοποιώντας τις ΤΠΕ στην Εκπαίδευση)στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας.
erasmusΜε γνώμονα την ανάγκη για επιμόρφωση στις ΤΠΕ, αλλά και τη βελτίωση των μεθόδων διδασκαλίας και προσέγγισης των μαθητών στα πλαίσια της διαχείρισης μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου για όλους και κυρίως τους μαθητές οραματιζόμαστε ένα καλύτερο σχολείο πιο κοντά στο μαθητή, στο γονιό, στην κοινωνία.
To σχολείο μας το ΓΕΛ Μοιρών θέλει να πραγματοποιήσει το εν λόγω σχέδιο για δυο λόγους. Αφενός, οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο χώρο της τεχνολογίας και της επιστήμης καθιστούν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ως μαζικό μέσο διδασκαλίας και ως δυναμικού εργαλείου γνωστικής ανάπτυξης των μαθητών. Επομένως, η ανάγκη για επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων είναι διαρκής. Αφετέρου θεωρούμε απαραίτητο να προσεγγίσουμε νέες εκπαιδευτικές μεθόδους για να μπορέσουμε να κάνουμε τη διδασκαλία μας πιο ενδιαφέρουσα και ελκυστική.
Αναμενόμενα αποτελέσματα:
- διαφορετικοί δρόμοι και τρόποι για την ανακάλυψη της γνώσης-κατανοώντας τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να μαθαίνουν οι μαθητές
- ενδυνάμωση εκπαιδευτικών
-απόκτηση Πληροφορικού Γραμματισμού  και ψηφιακής κουλτούρας
- αναζήτηση νέων γνώσεων και μεθόδων διδασκαλίας
- υποστήριξη των εκπαιδευτικών για καλύτερη αξιοποίηση του εκπαιδευτικού, εποπτικού και εργαστηριακού εξοπλισμού που έχουν στη διάθεσή τους.
-η επαγγελματική επιμόρφωση και η  επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών θεωρείται ως η βασική κινητήρια δύναμη για την επιτυχή χρήση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση
- ενίσχυση ευέλικτων ευκαιριών μάθησης - πλούσια μαθησιακά περιβάλλοντα της πληροφορίας και της επικοινωνίας.
•χρησιμοποίηση και να αξιοποίηση της "ψηφιακής τάξης"
iky• ενσωμάτωση των νέων δεξιοτήτων του εκπαιδευτικού προσωπικού κατά τη διδασκαλία στην τάξη και τις διαπροσωπικές σχέσεις εντός και εκτός μονάδας, προς όφελος των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
• βελτίωση της μαθησιακής δυναμικής και δυνατότητα εφαρμογής στην πράξη των νεοαποκτηθεισών γνώσεων
• έμφαση στη βιωματική μάθηση και το παιδαγωγικό παιχνίδι
Οι δραστηριότητες διάδοσης και διάχυσης των αποτελεσμάτων του σχεδίου θα περιλαμβάνουν την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής μας αλλά και τους εκπαιδευτικούς  ολόκληρης της Ευρώπης:
• ενημέρωση μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου μας για την επιμόρφωση, τις δράσεις και τις στρατηγικές μας
• πραγματοποίηση ενδοεπιμόρφωσης στα πλαίσια του συλλόγου διδασκόντων της σχολικής μονάδας.
• διάχυση της γνώσης μέσω των κοινωνικών δικτύων σε ομάδες εκπαιδευτικών π.χ facebook, twitter, LinkedIn
• αξιοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eTwinning
• πιθανή πραγματοποίηση έργου eTwinning με σκοπό την επικοινωνία με άλλα ευρωπαϊκά σχολεία και τη συνεργασία για την υλοποίηση από κοινού έργων, έτσι ώστε να εφαρμοστούν έμπρακτα όσα ψηφιακά εργαλεία έμαθαν οι επιμορφούμενοι
• καλλιέργεια κουλτούρας συνεργασιών με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και τις ενδιαφερόμενες ομάδες (π.χ. τοπική αγορά, άλλα σχολεία κλπ).
• συμμετοχή των εκπαιδευτικών μας eTwinning σεμινάρια
• Αναρτήσεις των δράσεών  σε Blogs και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
• Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με άρθρα στον τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο
• Ανάπτυξη πρωτοβουλιών για δημιουργική συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων.