7 Ιουλίου 2010

Τα 20αρια επεσαν βροχη

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4583252

Οι αριστεύσαντες μιλάνε για την επιβράβευση των κόπων τους
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Πάνος Θεοδωρακόπουλος, Γιώργος Βουνάτσος, Εύη Σαλτού, Πέλλη Γιακουμή, Κώστας Κουκουμάκας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010


Ο μέσος όρος άγγιξε το άριστα. Οι υψηλές βαθμολογίες έκαναν τους περισσότερους απόφοιτους να χαμογελούν από χθες το πρωί. Αλλοι περίμεναν με αγωνία έξω από τα γενικά λύκεια της χώρας να δουν το όνομά
τους στους αναρτημένους πίνακες, ενώ άλλοι έμαθαν τα καλά νέα σε κάποια παραλία. Οσοι αρίστευσαν κάνουν λόγο για επιβράβευση και δικαίωση των κόπων τους. Ωστόσο, λένε στα «ΝΕΑ», δεν στερήθηκαν τον ελεύθερο χρόνο τους, που ήταν άλλωστε μια τονωτική ένεση στις δύσκολες εβδομάδες των πανελλαδικών εξετάσεων.

ΡΑΦΑΗΛ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
19.952 μόρια
«Δεν χρειάστηκε να κάνω υπερβολές»
Καριέρα πολιτικού φιλοδοξεί να κάνει ο Ραφαήλ, απόφοιτος μαθητής του 20ού Λυκείου Θεσσαλονίκης. Ο Ραφαήλ αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά πρόβλημα- σπαστική τετραπληγία- και κινείται με βοηθητικό πι, γεγονός ωστόσο που δεν τον πτοεί, λατρεύει τη λογοτεχνία και τα ρεμπέτικα και ιδίως του Μάρκου Βαμβακάρη. «Στα έξι μαθήματα που εξετάστηκα, έγραψα τρία 20άρια, ένα 19,9 και δύο 19,8. Οι περισσότεροι μού λένε να δηλώσω τη Νομική Σχολή, όμως προτιμώ το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Τα μαθήματα είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντά μου, καθώς ευελπιστώ να γίνω πολιτικός. Εκανα 4 1/2 ώρες φροντιστήριο την εβδομάδα και όχι 15 ώρες όπως άκουγα από συμμαθητές μου. Μελετούσα μεθοδικά και δεν χρειάστηκε να ξενυχτήσω ή να κάνω υπερβολές». Ενδεικτικό πάντως της πολιτικής πειθούς του Ραφαήλ είναι και το γεγονός ότι αγωνίστηκε και πέτυχε να τοποθετηθεί ειδική ράμπα στο σχολείο του πριν από έξι μήνες, ενώ αυτό που τον απασχολεί τώρα είναι αν η σχολή που θα επιλέξει θα είναι προσβάσιμη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
19.900 μόρια
«Η βιολογία είναι το χόμπι μου»
«Δούλεψα από το δημοτικό προκειμένου σήμερα να είμαι σε θέση να λέω ότι θα σπουδάσω μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών». Οι σπουδές για τον Παρασκευά από την Πάτρα δεν σταματούν εδώ, αφού θέλει μετά το πρώτο πτυχίο να συνεχίσει τις σπουδές στη βιοϊατρική. «Με βοήθησαν οι γονείς μου και το σχολείο μου».

ΙΩΑΝΝΑ ΜΗΤΡΑΚΟΥ
19.816 μόρια
«Είχα εξαιρετικούς δασκάλους»
«Ενιωσα χαρά και ανακούφιση. Δεν έχω επιλέξει ακόμη σχολή, άλλωστε με το ΔΝΤ θα πάρουμε οι γυναίκες σύνταξη στα 65! Οπότε, δε βιάζομαι...», λέει η Ιωάννα από την Πάτρα. Το δημόσιο σχολείο, δηλώνει, τής προσέφερε πολλά. «Είχα εξαιρετικούς δασκάλους. Παράλληλα, όμως ήμουν οργανωτική από μικρή σε όλα: μαθήματα, ξένες γλώσσες, σκάκι, αθλητισμό».

ΖΩΗ ΤΖΗΚΑ
19.836 μόρια
«Ηταν μια απαιτητική χρονιά»
Η Αρχιτεκτονική Σχολή είναι το όνειρο της Ζωής, απόφοιτης τεχνολογικής κατεύθυνσης των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη στη Θεσσαλονίκη, η οποία συγκέντρωσε 19.836 μόρια μετά την εξέτασή της στα βασικά μαθήματα και το σχέδιο. «Ηταν μια απαιτητική χρονιά, ένας δύσκολος αγώνας στον οποίο έπρεπε να θέσεις στόχους και να αφοσιωθείς. Καθόρισα τις προτεραιότητές μου και είχα ψυχραιμία. Διάβασα πολύ, αλλά συστηματικά. Μοίρασα σωστά τον χρόνο, έκανα συχνά επαναλήψεις και απέφυγα τις υπερβολές» εξηγεί η Ζωή στα «ΝΕΑ».

ΤΑΞΙΑΡΧΟΥΛΑ ΛΗΜΝΑΙΟΥ
19.520 μόρια
«Ηταν ζόρικα τα θέματα»
«Είχα πραγματικά μεγάλη αγωνία για τους βαθμούς, δεν μπορούσα καν να ξεκουραστώ έως ότου βγουν τα αποτελέσματα. Αλλωστε φέτος ήταν ζόρικα τα θέματα και όση εμπιστοσύνη κι αν είχε κανείς στις δυνάμεις του, μόνο τώρα που ανακοινώθηκαν οι βαθμοί μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα πήγε καλά», αναφέρει η Ταξιαρχούλα από τη Λέσβο. Το μυστικό της επιτυχίας; «Δεν ήταν άλλο από το πολύ διάβασμα». Ο πρώτος της στόχος είναι το Πολυτεχνείο και δίχως ακόμη να έχει καταλήξει μάλλον θα ακολουθήσει σπουδές πολιτικού μηχανικού.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΑΝΙΑΤΗ
19.407 μόρια
«Ηταν κουραστική χρονιά»
Ολοι τής λένε να βάλει στο Μηχανογραφικό πρώτη επιλογή τη Νομική. Εκείνη όμως έχει άλλα όνειρα. «Το Τμήμα Φιλολογίας στην Αθήνα. Αυτό ήθελα πάντα να κάνω», λέει η Γεωργία. Με χαμηλότερο βαθμό στις πανελλαδικές εξετάσεις το 17,7 στην Εκθεση και με βαθμολογία στα υπόλοιπα μαθήματα που άγγιξε το 20, παρατηρεί ότι πέρασε μια κουραστική χρονιά. «Ωστόσο, δεν παραπονιόμουν, γιατί είχα βάλει σκοπό να γράψω καλά και το πέτυχα». Μετά την επιτυχία, σειρά έχουν οι διακοπές. Οσο για το διάβασμα, «θα ξαναδιαβάσω τον Δεκέμβριο, λίγο πριν την εξεταστική περίοδο».

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΜΠΟΜΠΟΛΑΚΗ
19.132 μόρια
«Ονειρό μου η Νομική»
Το όνειρό της ήταν η Νομική και τώρα, μετά την ανακοίνωση της βαθμολογίας της, η Σπυριδούλα πιθανότητα θα πιάσει το συγκεκριμένο τμήμα της Αθήνας. «Δεν την επιλέγω γιατί είναι η Σχολή με την υψηλότερη βαθμολογία στο 1ο Πεδίο, αλλά γιατί πάντα μου άρεσε. Παράλληλα ένα πτυχίο Νομικής δίνει αρκετές ευκαιρίες εργασίας αλλά και πολλές επιλογές στα μεταπτυχιακά».

ΒΑΝΑ ΦΙΛΙΟΓΛΟΥ
19.075 μόρια
«Με τραβάνε τα Οικονομικά»
Στόχευσε ψηλά και το πέτυχε. Η Βάνα ακολούθησε την τεχνολογική κατεύθυνση, πήρε ωστόσο το μάθημα της Οικονομικής Θεωρίας, το οποίο θα της άνοιγε την πόρτα των Οικονομικών Σχολών. «Πάντα με τραβούσαν τα τμήματα που είχαν να κάνουν με τα οικονομικά και το μάρκετινγκ. Οι γερές βάσεις και το συστηματικό διάβασμα ήταν τα ατού της.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΤΖΑΤΖΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου