8 Ιουλίου 2010

Αν δεν υπηρχε αυριο - Μαρια Τζιριτα


Η Κατερίνα μένει μόνη με δύο παιδιά, όταν ο άντρας της την εγκαταλείπει για μια άλλη γυναίκα, έπειτα από είκοσι χρόνια γάμου. Ο Γιάννης, πλούσιος και όμορφος στα σαράντα πέντε του χρόνια, δεν έχει γνωρίσει ποτέ την αγάπη. Ο Μιχάλης, φιλοχρήματος και αγχώδης σε όλη του τη ζωή, μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο. Η Μαριλένα, μια εικοσιδυάχρονη κοπέλα, περιμένει τον άντρα των ονείρων της για να ξεφύγει από την καταπιεστική οικογένειά της. Την 1η Απριλίου 2009 αυτοί οι τέσσερις άνθρωποι εγκλωβίζονται στα χαλάσματα του κτιρίου μιας αμερικανικής τράπεζας ύστερα από βομβιστική επίθεση. Μαζί τους κι ένας μυστηριώδης άντρας, ο οποίος, λίγο προτού ξεψυχήσει, τους εξομολογείται ένα τραγικό όσο και απίστευτο μυστικό. Για να τους βοηθήσει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους; Για να τους παρηγορήσει; Ή μήπως για να τους δώσει μια τελευταία ευκαιρία να βρουν την προσωπική τους ευτυχία; Κανείς δε θα μάθει ποτέ… Αυτό το μυστικό όμως, που τους δένει με έναν όρκο σιωπής, τους αναγκάζει να δουν τη ζωή τους με άλλο μάτι και να προσπαθήσουν να βρουν την ευτυχία, ακόμα κι αν γι' αυτούς αλλά και για ολόκληρη τη Γη δεν υπάρχει αύριο…
πηγή
http://www.psichogios.gr/site/Books/show?cid=1000202
Αν δεν υπήρχε αύριο
Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο, το οποίο ξεφεύγει από τα τετριμμένα!
πραγματεύεται μια ποικιλία θεμάτων όπως είναι : ο έρωτας, ο χωρισμός, ο θάνατος, η φιλία, αλλά και η μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου! Θέματα διαχρονικά που ποτέ δεν έπαψαν να μας απασχολούν!Επίσης, το κάπνισμα αλλά και το διαδίκτυο που αποτελεί το νέο τρόπο επικοινωνίας και έκφρασης των σύγχρονων κοινωνιών!

Αν δεν υπήρχε αύριο
΄Ενα βιβλίο που κινείται ανάμεσα στο χώρο της πραγματικότητας και της φαντασίας!
Ιδιαίτερα επίκαιρο μετά τα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Τράπεζα Μαρφίν!

Ο χαρακτήρας της Κατερίνας παρουσιάζεται αναλυτικά και είναι εμφανείς οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στη ζωή της, στην ψυχής της, στην κοσμοθεωρία της μετά το γεγονός που τη συγκλόνισε μετά τη βομβιστική επίθεση!
Αντιλαμβανόμαστε, τελικά,το εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης και συνειδητοποιούμε ότι τα οριακά γεγονότα λειτουργούν καταλυτικά και επηρεάζουν στη ζωή μας, άλλοτε θετικά (Κατερίνα,Γιάννης, Μιχάλης) και άλλοτε αρνητικά(Μαριλένα).
Ο φόβος του επικείμενου τέλους λειτούργησε στους τρεις από τους τέσσερις ήρωες ως αφορμή εσωτερικής αναγέννησης !

Αν δεν υπήρχε αύριο
Απόσπασμα στη σελ. 287 “μόνοι εμείς οι ίδιοι μπορούμε να βλάψουμε τον εαυτό μας και την υγεία μας, κανένας άλλος!»
δεν μπορεί παρά να μας θυμίζει την Ιθάκη του Καβάφη
"Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου".
Τελικά, το βιβλίο έχει έναν τόνο προφητικό...
Αν και υπάρχει περιπέτεια και δοκιμασία
το τέλος είναι αιδιόδοξο και ελπιδοφόρο!
Η Κατερίνα υποστήριξε την επιλογή της, άλλαξε άρδην τη ζωή της, ξέφυγε από τις συμβατικότητες και άκουσε το δρόμο της καρδιάς και όχι της λογικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου