23 Αυγούστου 2010

Καποδιστριακο και Αριστοτελειο στα 500 καλυτερα Πανεπιστημια του Κοσμου

Δύο Ελληνικά Πανεπιστήμια, το Εθνικό Καποδιστριακό της Αθήνας και το Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνονται στη λίστα της Ακαδημαϊκής Ταξινόμησης των Παγκόσμιων Πανεπιστημίων (ARWU) για το 2010 με τα 500 καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμού. Την πρώτη θέση καταλαμβάνει για όγδοη συνεχή χρονιά το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας βρίσκεται στην 221η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο και στην 85η σε ευρωπαϊκό, ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης καταλαμβάνει την 124η θέση στην κατάταξη με τα καλύτερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και την 301η θέση παγκοσμίως.

Σημειώνεται ότι στις 10 πρώτες θέσεις βρίσκονται οκτώ αμερικανικά πανεπιστήμια, ενώ ακόμα 54 καταλαμβάνουν θέσεις μεταξύ των 100 κορυφαίων Πανεπιστημίων του κόσμου.

Αναλυτικά, μαζί με το Χάρβαρντ στις πρώτες 10 θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκονται το Μπέρκλεϊ, το Στάνφορντ, το MIT, το Κέμπριτζ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, το Πρίνστον, το Κολούμπια, τα πανεπιστήμια του Σικάγου και της Οξφόρδης.

Η ARWU χρησιμοποιεί έξι δείκτες για να κατατάξει τα πανεπιστήμια, όπως είναι ο αριθμός των αποφοίτων και καθηγητών τους που έχουν κερδίσει βραβείο Νόμπελ, ο αριθμός σημαντικών ερευνητών που διδάσκουν σε αυτά, ο αριθμός των άρθρων που έχουν δημοσιεύσει καθηγητές των πανεπιστημίων και έχουν αναφερθεί σε μεγάλες εφημερίδες και η απόδοση των φοιτητών τους.

πηγή:http://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου