14 Αυγούστου 2010

Κυμα φυγης απο δασκαλους και καθηγητες



Τριπλασιάστηκε εφέτος ο αριθμός των εκπαιδευτικών που ζήτησαν να συνταξιοδοτηθούν- «πονοκέφαλος» στο υπουργείο Παιδείας
ΠΑΝΟΣ ΜΠΟΥΛΟΥΚΟΣ | Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Φόβους για την κάλυψη των κενών στα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά προκαλεί ο πρωτόγνωρος αριθμός εκπαιδευτικών που ζήτησε να συνταξιοδοτηθεί εφέτος προκαλώντας «πονοκέφαλο» στο υπουργείο Παιδείας. Υπό την πίεση των περικοπών στις συντάξεις που φέρνουν τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές που είχαν θεμελιώσει δικαιώματα αποφάσισαν να τερματίσουν άμεσα την καριέρα τους και να βγουν τώρα στη σύνταξη. Συγκεκριμένα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση έχουν κατατεθεί 3.930 αιτήσεις συνταξιοδότησης έναντι 1.745 πέρυσι, ενώ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ο αριθμός των αιτήσεων ανέρχεται εφέτος σε 7.536 έναντι μόλις 2.610 πέρυσι. Συνολικά εντός του 2010 στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου κατατέθηκαν 11.466 αιτήσεις αποχώρησης για λόγους συνταξιοδότησης, σχεδόν τρεις φορές περισσότερες σε σχέση με πέρυσι, όταν είχαν κατατεθεί 4.355 αιτήσεις.

Το κύμα φυγής ήταν γνωστό τον τελευταίο καιρό στο υπουργείο Παιδείας, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ουδείς περίμενε ότι θα εκτοξευθεί σε τέτοια ύψη. Η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου έχει διαβεβαιώσει πάντως ότι τα κενά θα καλυφθούν, αφού είναι χιλιάδες οι δάσκαλοι και καθηγητές που ως τώρα ήταν αποσπασμένοι σε διάφορες υπηρεσίες και γραφεία και επιστρέφουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Μαζί με τους αποσπασμένους που υπηρετούσαν στο εξωτερικό οι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί που βρίσκονταν εκτός σχολείου φθάνουν τους 5.000 και εφόσον αυτοί επιστρέψουν «στις 13 Σεπτεμβρίου που θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στα σχολεία» ανέφερε χθες σε δηλώσεις της και η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου .

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου για την κάλυψη των κενών προβλέπεται:

* Δραστική περικοπή των αποσπασμένων εκπαιδευτικών εκτός τάξης.

* Κατανομή του εκπαιδευτικού δυναμικού κατά τρόπο ορθολογικό, έτσι ώστε να μην έχουμε αλλού υπεραριθμίες και αλλού κενά.

* Οι διορισμοί, που αν και εφέτος θα είναι λιγότεροι, θα γίνουν σε πραγματικά κενά στα σχολεία.

Η ΟΛΜΕ από την πλευρά της εκφράζει πάντως την ανησυχία της και τονίζει ότι ο σχεδόν τριπλάσιος αριθμός εκπαιδευτικών που συνταξιοδοτούνται σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο αριθμό διορισμών εκπαιδευτικών της τελευταίας 15ετίας (1.425 στη Δευτεροβάθμια) θα δημιουργήσει εκρηκτικές συνθήκες στην εκπαιδευτική διαδικασία του δημόσιου σχολείου την ερχόμενη σχολική χρονιά.

Το συνδικαλιστικό όργανο των καθηγητών ζητεί να γίνει επιπλέον διορισμός τουλάχιστον ίσου αριθμού μόνιμων εκπαιδευτικών (πάνω από 6.000) για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την παραπάνω κατάσταση, ενώ προσθέτει ότι «σεκαμιά περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα στα σχολεία».

Το καμπανάκι κρούουν και εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν χιλιάδες κενά τον Σεπτέμβριο στα δημοτικά σχολεία. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η ανάγκη για επαρκή στελέχωση των 800 ολοήμερων δημοτικών σχολείων, τα οποία θα λειτουργήσουν πιλοτικά από εφέτος με ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα, το οποίο θα στηρίζεται στις ανάγκες των μαθητών. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό πρόγραμμα του σχολείου τροποποιείται και αυξάνονται οι ώρες κατά δέκα στις τάξεις α΄ και β΄ (από 25 γίνονται 35), κατά πέντε στις τάξεις γ΄ και δ΄ (από 30 γίνονται 35) και κατά τρεις στις τάξεις ε΄ και στ΄ (από 32 γίνονται 35) με το σύνολο των διδακτικών ωρών να διαμορφώνεται από 174 ώρες σε 210.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το σχέδιο το οποίο έχει επεξεργαστεί η υπουργός Παιδείας θα αποδώσει, και επιθυμούν να λάβει κάθε δυνατή στήριξη ώστε να κλείσουν εγκαίρως όλα τα μέτωπα στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Το υπουργείο περίμενε ότι ο αριθμός των αποχωρήσεων θα υπερβεί τις 11.000 και έχει σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις προκειμένου τον Σεπτέμβριο να αποφευχθεί το «εκρηκτικό μείγμα», με τους συνδικαλιστές και τους αδιόριστους να ετοιμάζονται για δυναμική αντιπαράθεση, τους πρυτάνεις υπ΄ ατμόν και τους φοιτητές σε αναβρασμό.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=348201&dt=12/08/2010#ixzz0wasXwNGR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου