25 Σεπτεμβρίου 2011

Υποψηφιο για πανευρωπαϊκο βραβειο το Μουσειο Καζαντζακη

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011
Στην όμορφη Μυρτιά Ηρακλείου, σε υψόμετρο 365, ο σκηνογράφος - ενδυματολόγος Γιώργος Ανεμογιάννης πριν από 28 χρόνια είχε την ιδέα να δημιουργησεί έναν χώρο - μια κοιτίδα πολιτισμού, όπου ντόπιοι και επισκέπτες, έλληνες και ξένοι, να έρχονται σε επαφή με την παρακαταθήκη που άφησε πίσω της μια ανήσυχη φύση, ένας σπουδαίος άνθρωπος του πνεύματος: ο Νίκος Καζαντζάκης.
Το Μουσείο «Νίκος Καζαντζάκης», με στόχο να διασωθεί η μνήμη του συγγραφέα και να προβληθεί το έργο και η σκέψη του (σημαντική βοήθεια προσέφερε η Ελένη Σαμίου-Καζαντζάκη, δεύτερη σύζυγος του συγγραφέα) ήταν γεγονός. Αν όμως η δημιουργία του μουσείου ήταν ο βασικός στόχος, η λειτουργία του ως κύτταρο πολιτισμού ήταν ένα στοίχημα που κερδήθηκε. Εκ του αποτελέσματος το συμπέρασμα. Που επικυρώνεται από υποψηφιότητα για ευρωπαϊκή διάκριση.
Διότι το Μουσείο «Νίκος Καζαντζάκης» είναι υποψήφιο για το βραβείο «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς 2012», του European Museum Forum. Διάκριση που απονέμεται ως αναγνώριση της καινοτομίας, της καλής πρακτικής και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στα μουσεία σήμερα.
Το μουσείο που φέρει το όνομα του σπουδαίου έλληνα μυθιστοριογράφου, ποιητή και θεατρικού συγγραφέα - από τους σημαντικότερους σύγχρονους έλληνες λογοτέχνες - είναι μεταξύ των συνολικά 57 μουσείων από 19 ευρωπαϊκές χώρες τα οποία κρίνονται από επιτροπή αξιολόγησης. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2012 και η απονομή του βραβείου θα ανακοινωθεί στην πόλη Penafiel της Πορτογαλίας.
Χ.Ν.Ε.Ι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου