14 Νοεμβρίου 2011

Οι μαθητές του Πειραματικού Λυκείου υιοθετούν το αρχαίο θέατρο της Γόρτυνας

Εκδήλωση, στο πλαίσιο του προγράμματος « Οι μαθητές του Πειραματικού Λυκείου Ηρακλείου υιοθετούν το αρχαίο θέατρο της Γόρτυνας» πραγματοποιήθηκε χθες σε συνεργασία με το σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο αμφιθέατρο του σχολείου.

Την εκδήλωσε προλόγισε ο διευθυντής κ. Δημήτριος Καλυκάκης, ενώ η φιλόλογος κ. Ελένη Νικολιδάκη μίλησε για το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το σχολείο. Ακολούθησε η παρουσίαση των εργασιών των μαθητών για το πρόγραμμα και προβλήθηκε πολυμεσική παρουσίαση για τις ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο της Γόρτυνας και την εμπειρία των μαθητών από την προχθεσινή επίσκεψή τους στο χώρο. Στη συνέχεια ο ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας κ. Πέτρος Θέμελης ανέπτυξε το θέμα: “Οι εντυπώσεις μου από τα πρώτα βήματα της αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου της Γόρτυνας”. Η ομάδα των αρχαιολόγων του ανασκαφικού έργου της Γόρτυνας, κ.κ. Αθανασία Κάντα, προϊσταμένη της ΚΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, Μαρία Νικολούδη, αρχαιολόγος της ΚΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, Ανδρέας Λυριτζής, Κωνσταντίνα Νικολοπούλου και Μαρία Σηφάκη, πρόβαλαν κατόπιν το ντοκιμαντέρ “Μια μέρα ανασκαφής στο Θέατρο της Γόρτυνας”. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ομιλία του προέδρου του Σωματείου ΔΙΑΖΩΜΑ και πρώην υπουργού Πολιτισμού κ. Σταύρου Μενού με θέμα Αρχαίο θέατρο Γόρτυνας: Ένα μνημείο που αξίζει τη φροντίδα μας. Τέλος, η Προϊσταμένη της ΚΓ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, κ. Αθανασία Κάντα μίλησε για την μαγεία της αποκάλυψης του αρχαίου θεάτρου Γόρτυνας.



Στο Ρωμαϊκό Θέατρο Χερσονήσου

ο Σταύρος Μπένος



Το Ρωμαϊκό Θέατρο της Χερσονήσου επισκέφτηκε χθες ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και σημερινός πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Σταύρος Μπένος στο πλαίσιο του διημέρου εκδηλώσεων για την πρόοδο των εργασιών στα αρχαία θέατρα Γόρτυνας και Χερσονήσου.

Ο κ. Μπένος συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Πέτρο Θέμελη, καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και την προϊσταμένη της ΚΓ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Αθανασία Κάντα, ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη και την επιβλέπουσα αρχαιολόγο της ΚΓ’ Εφορίας Αρχαιοτήτων κ. Στέλλα Μανδαλάκη για την πορεία των εργασιών στο Ρωμαϊκό Θέατρο Χερσονήσου στο οποίο πραγματοποιείται ανασκαφή με εξ ολοκλήρου χρηματοδότηση από τον Δήμο Χερσονήσου.

Ο κύριος Μπένος διαπίστωσε ότι τα αποτελέσματα των ανασκαφών είναι ενθαρρυντικά. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της ανασκαφής και της έρευνας στον χώρο και η ανάδειξη του μνημείου, ούτως ώστε αυτό να αποδοθεί σε χρήση και να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες.

Το Ρωμαϊκό Θέατρο Χερσονήσου εντάσσεται στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο έκτασης 12 στρεμμάτων που έχει απαλλοτριωθεί από το κράτος. Να σημειωθεί ότι η Χερσόνησος διακρίνεται για την καταγραφή και την παρουσία της στην Ελληνιστική Περίοδο.

πηγή:  http://www.patris.g

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου