16 Ιουλίου 2012

"Θεανώ, Η λύκαινα της Πόλης"


Πρόκειται για το καλύτερο ίσως βιβλίο της Λένας Μαντά στο οποίο τα γεγονότα εξυφαίνονται γύρω από την κεντρική ηρωίδα τη Θεανώ μια δυναμική και έξυπνη γυναίκα που καταφέρνει να επιβιώσει και να διακριθεί κοινωνικά και επαγγελματικά με οποιοδήποτε κόστος.  
Για την  υπόθεση του βιβλίου  μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα των εκδόσεων Ψυχογιός πατώντας εδώ

 Στο πρώτο μέρος του βιβλίου η Λένα Μαντά με αναλυτικό τρόπο και νοσταλγική αφήγηση μας ταξιδεύει με πνεύμα αναπόλησης στη γενέτειρά της τη Βασιλεύουσα Κωνσταντινούπολη οδηγώντας μας σε γνωριμία με τους ανθρώπους, τη γλώσσα με το χαρακτηριστικό κωνσταντινοπολίτικο ιδίωμα της εποχής, τον πολιτισμό, την κουλτούρα, τα ήθη, τα έθιμα, τις νοοτροπίες, τις γεύσεις και την ιστορία.
 Η Θεανώ είναι ένας ολοκληρωμένος χαρακτήρας με τα μειονεκτήματα και τα προτερήματά της. Δε διστάζει και δεν υποχωρεί τείνει να γίνει αλύγιστη και αδυσώπητη, χωρίς έλεος για όσους την πλησιάζουν για να της κάνουν κακό. Σ΄ένα βράδυ χάνει τα πάντα σύζυγο και παιδί,  υφίσταται την πιο μεγάλη ταπείνωση που μια γυναίκα μπορεί να δεχτεί! ΄Αμυνα και όπλο της γίνεται στο εξής γίνεται η επιθετικότητα, η σκληρότητα για όσους την απειλούν αλλά και για όσους την αγαπούν! Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επισκεφθείτε το προσωπικό ιστολόγιο της Λένας Μαντά εδώ

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου ο χώρος μετατοπίζεται στην Αθήνα αφού η Θεανώ ξεριζώνεται βίαια από την Κων/λη και στις άοκνες προσπάθειες της ηρωίδας να επιβιώσει στο εχθρικό περιβάλλον που την αντιμετωπίζει με ρατσισμό, προκατάληψη, άρνηση και αποκλεισμό. Η Θεανώ τελικά επιβιώνει λόγω των ξεχωριστών φυσικών χαρισμάτων που διαθέτει και λόγω του ταλέντου της. Παράλληλα,  είναι ανθεκτική στις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, υπομονετική και αφοσιωμένη στην οικογένειά της.
Πολλά θέματα αναδύονται κατά την ανάγνωση του βιβλίου όπως:  οι ισχυροί οικογενειακοί δεσμοί, η εργατικότητα των ελλήνων κατοίκων της Κων/λης, οι ανελέητες διώξεις του ελληνικού στοιχείου, αλλά και οι ζεστές και ειλικρινείς σχέσεις των ελλήνων με τον απλό τουρκικό πληθυσμό. Επίσης, ξεχωριστή και ιδιαίτερη είναι η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στη Θεανώ και τον ξάδερφό της τον Αργύρη,  που αποδεικνύει το δέσιμο και τον ισχυρό δεσμό που τους διέπει στα εύκολα και στα δύσκολα της ζωής καθώς και τα αγνά τους συναισθήματα. Στο δεύτερο μισό του βιβλίου στην περίοδο της εγκατάστασης στην Αθήνα η Θεανώ διχάζεται και μοιράζεται το κορμί και την ψυχή της χωρίς αιδώ και τύψεις! Η γέννηση του παιδιού της θα την κάνει να αναθεωρήσει και να δει με άλλο μάτι τις έως τότε επιπόλαιες και λανθασμένες επιλογές της.
Οι   εικόνες και  οι προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών αποτελούν επεισόδια της ζωής τους όπου πηγάζουν  έντονα συναισθήματα όπως: ο πόνος, η προδοσία,  η οδύνη, ο ξεριζωμός,  η νοσταλγία, η λύπη, η προσμονή και η αγάπη και όχι μόνο η ερωτική.


Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα βιβλίο που θα σας γοητεύσει με τους χαρακτήρες του και τη γραφή της συγγραφέως και θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές και άλλους τόπους και κυρίως  στην Κων/λη με την πλούσια παράδοση της γεμίζοντας ευχάριστα το χρόνο και την ψυχή σας!! Κλείνοντας τη σύντομη κριτική του βιβλίου θα ήθελα να κάνω μια πρόβλεψη! Πιστεύω ότι η επόμενη ηρωίδα της συγγραφέως η Αλεξάνδρα θα έχει την ίδια στόφα με τη Θεανώ και θα μας ξαναφέρει στο νου ανάλογες καταστάσεις!! Δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε...
κριτική : Βέρα Δακανάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου